online sportfogadás

Az online fogadás világában megannyi online bukméker közül válogathatunk. A 22bet egy platform, ami 35.000 Ft bónuszt ad az új regisztrálóknak.

Napjainkban már bármire fogadhatunk: az amerikai választás végeredményére, az olasz X-Faktor győztesére, a pápára, elindult az e-sportfogadás is, de a legnagyobb népszerűséget törtetlenül a hagyományos online sportfogadások élvezik.

Sportfogadás érdekességek

A legnépszerűbb sportok országonként változnak: míg hazánkban egyértelműen a fociban mozdulnak meg a legnagyobb összegek, úgy az Egyesült Államokban nem is az amerikai foci, hanem a kosárlabda a legnépszerűbb fogadási sportág.

Egyre növekvő trendet mutat – és ezáltal egyre inkább elvárás a fogadók számára – hogy egy oldal képes legyen valós idejű (real time) fogadások kezelésére. Amerikában van olyan platform, melyen a fogadások 70%-a már a játék alatt történik: így vagy alacsonyabb odds mellett, az aktuális meccs képe és statisztikái alapján kisebb kockázat mellett történhet meg a fogadás, vagy vannak olyanok is, akik a növekvő szorzót választják, mert hisznek abban, hogy a meccs megfordul.

Világszerte a játékosok kicsit több mint fele jobban szereti a kombinált fogadások megtételét, mint a normál, egy meccsre történő fogadást. Érdemes ezzel óvatosan bánni: a sok alacsony szorzós (<1.3), biztosnak tűnő fogadások halmozása sokkal kevesebbszer fog bejönni, mint gondolnánk. 

Vannak persze nagy sikerek: Tiger Woods magánéleti problémái miatt erősen hullámvölgyben volt 15. profi tornagyőzelme előtt, ami miatt 14-szeres szorzóval adták a győzelmék a bukik. Egy férfi pedig gondolt egyet, eladta a részvényeit, és 85.000 dollárnyi összegben (mai értékében 25 millió forint) fogadott rá. A tipp bejött, Woods győzött, a 85.000 dollár pedig 1.2 millióra emelkedett (352 millió forint).

Sokan tudják azt, hogy a kaszinóból saját magadat is kitiltathatod, megadott időtartalmra, vagy akár örökre: az online sportfogadással foglalkozó oldalaknak szintén biztosítania kell a lehetőségét annak, hogy kizárd magad az online szerencsejátékból.

Sportfogadás szervezés jogrendszere Magyarországon

A NAV négy gyakori kérdésre válaszol a sportfogadással kapcsolatban:

  1. Ki jogosult internetes sportfogadás szervezésére?

Jelenleg Magyarországon kizárólag az állami adóhatóság törvényességi felügyelete alatt működő Szerencsejáték Zártkörűen Működő Rt. rendelkezik internetes sportfogadás szervezésére vonatkozó engedéllyel. A játékosok érdekeit védő garanciális szabályok biztosítják, hogy a sportfogadás során elért nyereményéhez hozzájuthasson a játékos.

  1. Legálisak-e az egyéb, interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadások?

Az interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás a hatályos szerencsejáték szervezésére vonatkozó jogszabályok alapján illegális.

  1. Jogsérelem ért: nem kapom meg az online szerencsejátékban elért nyereményemet!

A játékban esetlegesen elért nyereményhez kapcsolódó követelés bírósági úton nem érvényesíthető. Amennyiben a játékost bármilyen jogsérelem éri, a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a szervezővel szemben. (Bővebben lásd a „PM-SZMM-APEH NFH tájékoztató az online szerencsejátékokról” tájékoztatóban.)

  1. Nyertem egy internetes fogadáson, amit nem a Szerencsejáték Zrt. szervezett. Kell személyi jövedelemadót fizetnem a nyeremény után?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény csak a legális szerencsejátékokból származó jövedelmet mentesíti, így az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyereményt adó terheli. Ennek alapján a nyertesnek nyereményéből még személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Bővebb információ: törvény a szerencsejáték szervezéséről

Online sportfogadás: mi vonatkozik ebből a játékosra?

A sportfogadás világa évről évre jobban átterelődik a virtuális világba: egyre kevesebb a szelvényes Tippmix, erre a trendre pedig a koronavírus is ráerősített: most nincs idő közösen átnézni az újságot és együtt megtenni a téteket, hosszú perceket töltve a lottózókban.

Igen ám, de az igazán jó sportfogadó megnézi az oddsokat, és egyszere több oldalon szeret fent lenni, hogy a lehető legjobb szorzókat találja meg és maximalizálja a profitot. A törvényi szabályozások igazából őket érintik, nem a párheti rendszerességgel visszatérő “hobbi fogadókat”. 

Az ő lehetőségük viszont az állami szabályozás miatt korlátozott: a Szerencsjáték Zrt. által működtetett TippmixPro az egyetlen legális online platform ma Magyarországon – ez azonban csak a szervezőkre vonatkozik: a játékos használhat VPN-t és vagy regisztrálhat ún. tüköroldalakon keresztül online sportfogadási oldalakra.

Az így elért oldalakon (a 22bet, Unibet, Betfair, Bwin, stb.) való fogadás a felhasználó részéről legális, az pedig, hogy az állam nem tud fellépni a szervezőkkel szemben igazából ilyen nagy oldalak esetében irreleváns, hiszen ezek a weboldalak megannyi különböző ország jogszabályainak és biztonsági előírásainak megfelelnek, tehát a kifizetésünket mindig megkapjuk.

Személyi jövedelemadó befizetése viszont a nyeremény után szükséges. Erről bővebben itt olvashatsz: szerencsejátéból származó jövedelem adózása.

A probléma a jelenlegi jogszabállyal tehát az, hogy igazából csak a szervezőket akadályozza, a játékosok azonban könnyen tudnak regisztrálni akár több oldalra is. Így az államháztartás viszont bevételtől esik el (licenszdíjaktól és a szervező adóbefizetésétől).

A 22bet

A legnépszerűbb be-és kifizetési formák még mindig az online utalások, bankkártyás tranzakciók. Ezek mellett elérhetőek különböző online wallett-ek, pénztárcák, melyből lebonyolíthatóak a be-és kifizetések.

A 22bet a fentiek mellett egyedülálló módon támogatja a Bitcoin használtatát is, így akár kripto-tárcánkal is használhatjuk egyenlegünk feltöltésére, vagy nyereményünk átvételére.

A 22bet nem csak sportfogadási oldal, de a világ egyik legnagyobb online kaszinója. Az oldal bár megannyi sportfogadási lehetőséget kínál, átlagnál picivel kedvezőbb szorzókkal, de nagy hangsúlyt fektetnek az e-sportokra is. A viszonylag fiatal 22bet rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert széleskörű lehetőségei és könnyen kezelhető felülete, mobilapplikációja miatt, továbbá pedig azért, mert már az oldal elindulásakor is több mint 60 nyelven elérhetővé vált.

Regisztrációkor 35.000 forint feltöltésével 35.000 forint bónuszt kapunk, melyet legalább ötször kell megforgatnunk.