putto tippek es trukkok

 

A Puttó sokak szerint egy kicsit bonyolult játék, ezért óvakodnak tőle. Ebben a cikkben azt szeretnénk megmutatni, hogy erről szó sincsen, egy könnyen elsajátítható, pörgős, izgalmas játékról van szó. Elsőként a játék leírását és a nyerési esélyeket mutatjuk be, majd pedig egy elemzést a nyerőszámokról és végül a stratégiánkat.

Játékleírás

Két mező van, “A” és “B”. Az “A” mező az 1-20 közötti számokat tartalmazza ebből kell kiválasztanunk nyolcat. A “B” mező az 1-4 közötti számokat tartalmazza, ebből pedig egyet kell választani. El kell még továbbá dönteni, hogy hány egymást követő játékban szeretnénk használni a kiválasztott számainkat: 1, 2, 5, 10, 20 vagy 50. Illetve ki kell választanunk, hogy milyen téten szeretnénk játszani. Az alaptét 250 Forint, de választható ennek kettő, három, négy vagy ötszöröse is. Ha tehát például a számainkat egymás után tízszer szeretnénk megjátszani háromszoros téten, akkor 250x3x10=7500 Forintot kell fizetnünk.

Puttó nyeremények

Az ötös és a hatos lottótól eltérően a Puttó esetében a nyeremények fixek. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy melyik különböző találatok esetében hányszorosát nyerjük meg a feltett tétnek.

“A” mező találatok száma“B” mező találatok számaNyereményszorzó
8110000
801000
71150
7050
6124
608
514
502
411

Puttó nyerőszámok

A Puttó esetében a nyerőszámok vizsgálatát a rengeteg rendelkezésre álló adat teszi lehetővé. A Szerencsejáték Zrt. minden nap reggel 7 órától este 10 óráig 5 percenként sorsol ki nyerőszámokat egy algoritmus segítségével. Mi két hét összes húzásának az adatait vizsgáltuk, ez összesen 2460 húzást jelent. A nyerőszámokat mind a két tábla esetén ábrázolva azt látjuk, hogy jelentős kiugrás egyik szám esetében sincs.

Putto nyeroszamok

Putto strategia

Stratégia

Összességében a Puttót azoknak a játékosoknak ajánljuk, akik szeretik az izgalmakat és megelékszenek több kisebb nyereménnyel is, szemben az ötös lottón elérhető sokkal kevesebb, de nagyobb nyereménnyel. Mivel az elemzés nem mutatott ki semmi rendellenességet a kihúzott számok terén, így valójában mindenki egyenlő esélyekkel indul, ha a saját szerencseszámaival játszik. Amin érdemes lehet elgondolkozni az a tét stratégia. Egy sokszor emlegetett módszer a tétek folyamatos növelése és csökkentése. Ez a következőképp működik:

  • Az alaptéten kezdünk, mondjuk 5 játékra. Ennek az ára 250×5=1250 Forint.
  • Ha a nyereményünk nagyobb, mint az eddigi költségeink, plusz a következő szint ára, azaz 1250+250x2x5=3750, akkor növeljük az alaptétet 500 Forintra, ha nem, akkor pedig maradunk az adott téten. 
  • Ha pedig nem nyertünk az adott körben, akkor maradunk az addigi téten vagy visszalépünk az előző szintre.