martingale stratégia

A martingale (duplázós) szerencsejáték stratégia

A martingale stratégia

A martingale (vagy martingál) egy fogadási módszer, melynek során a játékos minden vesztés után megduplázza a tétet – így az első nyerés visszahozza a teljes veszteséget, illetve az eredeti tétet (profit).

martingale

Definíció szerint ez a jelentése. De hogyan néz ki gyakorlatban?

Például, ha 1-el kezdi a fogadást, zsinórban 6-szor veszít, majd hetedszerre nyer, akkor ez matematikailag így fog kinézni:

1+2+4+8+16+32 = 63. Ennyi lesz a vesztesége.

De a hetediknél az utolsó tét (32) kétszeresét teszi meg, így 64-et nyer, ez pedig 1-el több, mint a vesztesége (így az eredeti alaptétet nyeri meg).Honnan ered ez a játékelmélet?

A martingale-módszer története

A 18. századi Franciaországból származik, és onnan terjedt szét az egész világon.

A szerencsejáték stratégia olyankor működik jól, amikor két egyforma valószínűségű kimenetelre kell fogadni, tehát 50-50% esélyünk van nyerni vagy veszíteni. Ekkor a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb nyernünk kell – és ilyenkor könyvelhetjük el a profitunkat. Ilyen szerencsejáték például a rulettnél a fekete és piros szín megjátszása, vagy a pénzfeldobás.

Bár a módszer működőképes, több korlátja is van.

A duplázós stratégia korlátjai

Vannak olyan akadályok, amik leküzdhetőek. Ezeket kihasználva a szerencsejátékosok óriási nyereségeket tudtak elkönyvelni, ezért a játék szervezői olyan korlátokat is létrehoztak, amik nem átugorhatóak.

  1. Az első korlát az idő.

Akkor lenne működőképes a játékelmélet, ha bármilyen sokáig játszhatnánk. Előfordulnak nagyon hosszú vereségsorozatok, és ha ilyenkor bármilyen oknál fogva nem marad több időnk újabb duplázó tétet rakni, úgy veszteséggel kell abbahagynunk a játékot.

  1. A második korlát a pénz.

Pontosan a hosszú vereség-szériák miatt van szükségünk nagyon nagy mennyiségű pénzre, hiszen ilyenkor olyan tetemesre duzzadhatnak a tétek, hogy egy idő után már nem marad elég pénz az újabb duplázó tétre.
Nézd csak meg, milyen gyorsan el lehet jutni 1000-ig: 1+2+4+8+16+32+64+128+256+512. Csupán 10 lépés kellett hozzá. És ha nyerünk, csak 1 egységet nyerünk.

Ez és az előző akadály még leküzdhető, ezért létrehoztak egy harmadik, mesterséges korlátot is, ami viszont megakadályozza a lehetőséget, hogy bármikor is pozitívan szálljunk ki.

  1. Megjátszható tét

Van egy tét limit, amit nem engedélyeznek a játékszervezők átlépni. Ez azt jelenti, hogy ha eljutunk X mennyiségig (márpedig a nagy számok törvénye alapján el fogunk jutni), akkor nem tehetjük meg a következő tétet.

Ez azt eredményezi, hogy hosszútávon mindenképpen egy hatalmas veszteséggel kell zárnunk a fogadásokat.

Anti martingale stratégia (fordított martingale)

A tőzsde világában (pl.: forex) ez a módszer sokkal népszerűbb, mint a sima változata. A tőzsde egyik alapelve, hogy “hagyd a nyerőket futni, de a bukókat gyorsan szakítsd meg”.

Csupán annyi különbség van a sima martingale rendszerhez képest, hogy akkor duplázunk, amikor nyerünk. Ha vesztünk, előlről kezdjük.

Konklúzió

A duplázást sok esetben sportfogadáshoz is használják.

Például mehet a martingale lovakra, tippmixre, vagy bármely futballfogadásra – de ezeken kívül tőzsdére vagy kaszinóban is alkalmazható. Viszont a fentebbi információk alapján mindig mérlegeld, hogy adottak-e a feltételek ahhoz, hogy nyertesen szállj ki – vagy csak egy óriási bukást készítesz elő a taktikával.