kenó stratégiák

Kenó stratégiák: miért érdemes kenót játszani?

Kenó stratégiák: kezdőknek és haladóknak

A Kenó nevű szerencsejáték sok ponton hasonlít a sokak által ismert ötöslottóhoz vagy hatoslottóhoz. A Kenó játék lényege, hogy 80 szám közül megjelöljünk legalább 1-et, de max 10-et. A Szerencsejáték Zrt. pedig  naponta sorsolja a nyertes számokat.

A kenónál a várható főnyeremény előre meghatározható és kiszámítható mivel az csak a befizetett tét összegétől függ. Míg a legtöbb szerencsejáték esetében a befizetett összeg nagysága és a többi nyertes nyerő szelvénye is meghatározza a mi kifizetésünket, addig a kenó esetében ez nem így van. A nyereményünk egy nyerőtábla határozza meg, ami egy kombinációs táblázatot jelent. Ez kenó nyerőtábla megmutatja, hogy hány darab szám megjátszása esetén adott tét mellett mekkora nyereményre számíthatunk.

Kenó játékszabály

A játék menete viszonylag egyszerű. Számos kenó stratégia ismert, de többnyire a szerencsefaktor győz. A játékosok legtöbbször olyan számokkal játszanak, amelyeket szeretnek és kedvelnek. Nagyon komoly nyertes kenó stratégiáról nem nagyon lehet beszélni egy-egy szelvény esetében. A teli találatos szelvény nagyon ritka. A 80 szám közül 1 és 10 közötti számot választhatunk ki, amivel játszani szeretnénk. A 80 szám közül pedig 20 szám kerül kihúzásra.

A szám kiválasztása egyben kijelöli a játéktípust is. Fontos tudni, hogy maga a játéktípus nem befolyásolja a szelvény árát. Azt viszont jó tudni, hogy az adott játéktípushoz mindig adott főnyeremény tartozik. Ez minden esetben az adott 1-10 közötti számhoz tartozó megnyerhető maximális (tehát legnagyobb) nyereményt jelöli.

Ha például a 80 szám közül összesen kilenc (9) számot jelöl meg egy játékos, akkor a megrakott tétnek a 100.000 (százezer) szeresét jelenti a nyeremény. A legmagasabb összeg, az abszolút főnyeremény akkor következik be, ha a kihúzott 20 számból 10 darabot is eltaláltunk. Ez nyilván csak akkor lehetséges, hogy 10 számmal játszottunk, ez a 10-es a játéktípus. 10-es játéktípus esetén megtett tét milliószorosát nyerhetjük. Ez bár kecsegtetőnek tűnhet, de persze igaz, hogy ebben az esetben a nyerési esély nagyon alacsony is.

Mi a tét a kenóban?

A kenó során a megtett tét maga a szelvény ára. Ez az a forintban kifejezett összeg, amit kockára teszünk, hogy megnyerjük a játéktípushoz kapcsolódó nyereményt. Egy megtett mező esetében 150 forintról van szó. De arra is van opció, hogy 1 és 5 közötti szorzót használjunk, amikor is a szelvény ára is ugyanúgy emelkedik az adott szorzó mértékével. Persze ebből következően a várható nyeremény is ugyanígy nőni fog.

Nézzünk egy egyszerű példát. Ha 1 mezőt akarunk megjátszani összesen 1 darab számmal és csak egyszeres (1x) szorzót használunk, akkor a szelvényünk ára 150 Ft lesz. A várható főnyeremény pedig 300 Ft. Ha ugyanígy 1 mezőt játszunk meg 1 számmal, de 2x (vagy kétszeres) szorzóval, akkor a szelvény ára már 300 Ft lesz, de a várható főnyeremény is emelkedik 600 Ft-ra, vagy pontosan a szorzónak megfelelő mértékben, tehát a duplájára.

Kenó nyeremény

Sokan azért is szeretik a kenót, mert olyankor is nyerhetünk, ha valójában mégsem nyertünk. Ilyen eset, hogyha 10 számot jelölünk meg, de egyet sem találunk el, akkor a megtett tét kétszeresét is megnyerhetjük. Ha pedig 6, 7, 8, vagy 9 szám megjelölése esetén egyet sem húznak ki, akkor pedig visszakapjuk a szelvény teljes árát.

Kenó ára

Egy kenó szelvény ára 150 Ft.

Ismertebb kenó stratégiák

A kenót azért szeretik sokan, mert egyszerre tudják használni a kockázatkerülő és a kockáztató / kockázatkedvelő emberek is. Ezt jól szemlélteti a két véglet, az 1-es és a 10-es játéktípus, ahol a kenó nyerési esély és a maximális főnyeremény az alábbiak szerint alakul:

  • 1-es játéktípus főnyeremény esélye 1 : 4 (nyeremény: tét kétszerese)
  • 10-es játéktípus nyerési esélye 1 : 8 911 711. (nyeremény: milliószoros)

Itt a 150 millió forintot főnyereménynél a nyerési esélyünk nagyobb a főnyereményre mint egy ötöslottó esetében. Az 5ös lottónál a telitalálatos szelvény valószínűsége 1:43 949 268 (nyerési esély), ami a kenó esetében 1 : 8 911 711. Nem mellesleg itt nem heti 1, hanem a hét minden napján van sorsolás. Ha pedig növeljük a tétet és 5-szörös szorzóval játszunk, akkor a főnyeremény is megnő, méghozzá 750 millió Ftra, amit egy 750 Ft-os szelvénnyel lehet megjátszani.

Ha tehát kis tétben akarunk utazni, akkor 150 Ft kockáztatásával 300 forintot, vagy akár 150 milliót is nyerhetünk. Ha kis kockázatot vállalunk, mert kockázatkerülők vagyunk, akkor kis téttel kell játszani. Ha szeretnénk nagyot nyerni, akkor arra is van lehetőség.

Emiatt is mondják azt, hogy ez a játék azért szép, mert különböző kenó taktikák mentén is lehet játszani.

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy milyen kockázati besorolásba esünk, akkor jó döntés legalább 6 (hat) számot megjátszani. Ha nem is találunk el semmit, akkor itt már visszakapjuk a szelvény árát. Ha pedig eltaláljuk őket, akkor itt már komoly nyereményeket is lehet nyerni. Bár az igazán nagy összegek a 7-es játéktípustól indulnak.