játékfüggőség tünetei

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén először a szerencsejáték-függőség mellett a játékfüggőséget is a mentális betegségek közé sorolta. A játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben.

A játékfüggőségnek a világ számtalan pontján jellegzetes, tudományosan kimutatott tünetei vannak, amelyek kezelést igényelnek – hangsúlyozta Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségügyi részlegének igazgatója.

Játékfüggőség működési elve

A játkéfüggőség működése a rulettkerékhez hasonló.

A jó játéktervezés azon alapszik, hogy megadja, amit az emberek akarnak. Késztetést érzünk arra, hogy újra játszani akarjunk – közölte William Grosso játékfejlesztő.

Az ingyenesen játszható videojátékokban éppen ezért a következő pályára való továbbjutást sokszor korlátozzák a fejlesztők, a szinteket csak különféle kellékek vásárlásával lehet teljesíteni.

A működési elv a rulettkerékhez hasonló. Ugyanúgy a kényszer és a függőség irányítja – mondta William Grosso.

játékfüggőség

Nem garantált a nyeremény

Az ugyanis, hogy a megvásárolt kiegészítő csomag azt az eszközt tartalmazza-e, ami a szint teljesítéséhez szükséges, nem lehet biztosan tudni, ahogy a szerencsejátékoknál sem garantált a nyeremény.

Tudományos kutatások szerint az agy különböző területei erre a bizonytalanság miatti izgalomra reagálnak.

„Ez a mechanizmus az agy különböző területeit aktivizálja, amik aztán nem tudnak leállni. Úgy gondoljuk, hogy a háttérben egy kémiai folyamat áll. A szokásokért felelős agyi központok túlreagálnak a játékfüggő embereknél” – fejtette ki David Nutt, a londoni Imperial College pszichiáter-ideggyógyásza.

Látszatintézkedések

Látszatintézkedéseket tesznek csak a játékfüggő emberek korlátozására.

Bár a játékfüggőséget már több országban a közegészségügyi problémák közé sorolják, a fejlesztők és a kaszinók csak látszatintézkedéseket tesznek a játékfüggő emberek korlátozására. Természetesen az iparágban rengeteg pénz forog kézen, noha a probléma nem feltétlenül az aktív keresőket érinti.

Kanadában például a nyugdíjas korosztály az egyik kiemelten veszélyeztetett célcsoport.

„A magányos, idős emberek gyakran válhatnak a kaszinók áldozatává. Úgy gondolom, hogy ezt nem hagyhatjuk annyiban” – nyilatkozta Andrea Horwath, az ontarioi Új Demokrata Párt vezetője.

játékfüggő kiállítás

Olyan megoldás még nem született, amit ne lehetne kijátszani 

A játékfüggőség nemcsak a fejlett országokat érinti. Kenyában például a kormány évek óta küzd a többségében Kínából behozott játékgépek használata ellen. Itt a tizennyolc év alatti korosztály is erősen érintett, hiszen megfelelő szabályozás híján a gyerekek is könnyen hozzájuthatnak a nyerőgépekhez.

„Olyan, mint valami rák. Felemészti a társadalmunkat. Különösen a fiatalokat. Csak azon jár az agyuk, hogy tudnának gyorsan pénzhez jutni szerencsejátékkal” – közölte Lucie Mildred Oyugi, a Bomui Általános Iskola vezető pedagógusa.

Kenyában a játékgépek nyilvános elégetésével, Dél-Koreában a 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra közötti online játékoktól való eltiltásával, Japánban a játékkal eltöltött bizonyos idő után küldött figyelmeztetéssel, Kínában pedig a játékra fordítható idő korlátozásával küzdenek a 21. századi betegség ellen. Olyan megoldás azonban, amit ne lehetne kijátszani, egyelőre nem született.